Bijzonder eerbetoon aan de bloem in Flower Art Museum

In het Flower Art Museum in Aalsmeer is half oktober de tentoonstelling ‘A Tribute to Flowers’ geopend. Kunstenaars Richard Fischer en Jean Jacques Argueyrolles bieden een in vele opzichten bijzonder eerbetoon aan bloemen en de schoonheid van de natuur.

De Duitse fotograaf Richard Fischer geldt als een van de beste botanische fotografen in de wereld. Zijn werk komt tot stand met een techniek waarbij tientallen afbeeldingen van dezelfde bloem worden samengevoegd tot één haarscherp beeld. Met een groot gevoel voor licht, kleur en vorm toont Fischer op ultieme wijze de schoonheid van elke afzonderlijke bloem, niet alleen in volle bloei maar ook in het stadium van verval. Deze ‘dying divas’ zijn een indrukwekkend bewijs van de schoonheid van vergankelijkheid.

Met zijn kunst wil de kunstenaar mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Speciale aandacht is er voor planten die met uitsterven worden bedreigd. In de ‘black box’, een ruimte met enkele afbeeldingen van ernstig bedreigde bloemen, is gelegenheid voor een moment van bezinning.

Foto: Wieneke van Rossum.

Bronzen sculpturen

De Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles levert een bijdrage met bronzen sculpturen die hij speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt en die zijn geïnspireerd op de florale foto’s van Fischer. Argueyrolles geniet bekendheid als beeldhouwer van vrouwfiguren en werkt de helft van het jaar in Azië.

Het is de eerste keer dat de bloemenfoto’s van Richard Fischer in Nederland worden getoond. Eerdere grote tentoonstellingen van zijn hand waren bij onder andere de Verenigde Naties in Genève en het Ningbo Museum of Art (China). Een andere noviteit is dat voor de ruim vijftig groot formaat werken in Aalsmeer nieuwe papiersoorten op plantaardige basis zijn gebruikt van het Duitse bedrijf Hahnemühle, met grondstoffen als agave en hennep.

Bron en foto’s: Flower Art Museum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties