Botanische kunst en insecten in Flower Art Museum

Vanaf 21 juli zijn in het Flower Art Museum in Aalsmeer twee nieuwe tentoonstellingen te zien. In ‘Flora Botanica’ staat de kunst van het botanisch tekenen en aquarelleren centraal. Daarnaast biedt de tentoonstelling ‘Bees, bugs & butterflies’ een artistieke visie op de insectenwereld. Beide exposities zijn tot en met 29 september elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken.

Bij botanisch tekenen en schilderen gaat het erom planten en bloemen zo correct mogelijk weer te geven, met aandacht voor de specifieke kenmerken die hen van andere onderscheidt. Botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de eerste helft van de zestiende eeuw. In die tijd werden de  botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten op een verantwoorde wijze vast te leggen.

Ridderspoor van Ingrid Elias.

De expositie toont een groot aantal werken van hedendaagse botanisch kunstenaars, waarbij de schoonheid en kwaliteit van de afbeelding voorop staan. Bezoekers krijgen inzicht in de werkwijze van botanisch kunstenaars. Ook worden tijdens de expositie verschillende activiteiten gehouden, zoals een lezing, workshops en demonstraties.

Bees, bugs & butterflies

De tweede zomertentoonstelling gaat over insecten. Bloemen en insecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor het museum reden om een aantal kunstenaars de ruimte te geven voor hun artistieke verbeelding van de insectenwereld. Van veelkleurige vlindertekeningen tot handgebreide langpootmuggen en van een indrukwekkende sprinkhaan tot kevers van straatafval. Tien kunstenaars laten op uiteenlopende manieren zien hoe de wereld van insecten hen fascineert en inspireert tot even originele als wonderbaarlijke kunst.

Vogelvlinder van Guusje Bertholet.

Bron en foto’s: Flower Art Museum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties