Museum toont films over verborgen nachtleven van flora

Van 20 augustus tot en met 4 oktober toont het Flower Art Museum in Aalsmeer het werk van de Rotterdamse videokunstenaar Elsbeth van Noppen. Onder de titel Nocturnal Garden zijn verschillende korte films te zien waarin het nachtleven van flora op kunstzinnige wijze in beeld wordt gebracht.

Nocturnal Garden is een audiovisueel project dat bestaat uit films, stills, workshops en live VJ-performances. De filmmaker verkent de intieme relatie tussen de nacht, de mens en de natuur. Zo maakt zij de toeschouwer deelgenoot van het verborgen nachtleven van bloemen en planten.

De expositie is de eerste presentatie van Nocturnal Garden in een Nederlands museum. Eerder waren films te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR), op social media en als live VJ performance bij Trompenburg Tuinen & Arboretum. Elsbeth van Noppen is in haar werk sterk beïnvloed door haar jeugd in Brazilië en haar werk als VJ in de bekende Rotterdamse dansclub Now&Wow.

Hortus Botanicus Leiden

Tijdens de tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer is onder andere de film ‘A Midsummernight’s Dream’ te zien, die tijdens de corona-lockdown werd opgenomen in de Hortus botanicus Leiden. In de periode dat museale tuinen voor het publiek waren afgesloten, kreeg Van Noppen exclusief toegang tot de oudste botanische tuin van Nederland. Diep in de nacht, terwijl kakkerlakken, padden en wandelende bladeren het rijk voor zich alleen waanden, struinde de filmmaker tussen flora en fauna uit alle hoeken van de wereld. Planten en bloemen werden spectaculair uitgelicht en vastgelegd in een zwoele korte film.

Eén nacht per jaar

In het museum wordt de toeschouwer deelgenoot van de nachtelijke bloei van de Hylocereus undatus, een cactus die ook wel ‘Princess of the Night’ wordt genoemd. De bloemen van de Zuid-Mexicaanse plant werden door Van Noppen gefilmd in het Rotterdamse arboretum Trompenburg. Bijzonder is dat de bloemen van deze cactus maar één nacht per jaar uitkomen, om daarna bij het eerste ochtendlicht weer te verwelken. In de herfst van 2019 wachtte Van Noppen nachtenlang om de opening van deze nachtbloemen vast te leggen.

Bron en foto’s: Flower Art Museum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties