Sneeuwpret

0

Het gebeurt niet zo vaak meer, maar als Nederland verdwijnt onder een witte deken, is er tegenwoordig snel sprake van een ‘sneeuwhel’. Snelwegen staan overvol, het openbaar vervoer gaat plat en bloemenprijzen liggen op hun gat, omdat de koud de markt- en straathandel treft. Een ‘sneeuwhemel’ wordt het pas als we vrij zijn of op wintersport. De noviteit van deze keer, de narcis ‘Snow Heaven’ trekt zich hier niets van aan.  Deze is in één woord geweldig.

Deze grootkronige narcis heeft de echte narcisvorm: davidster met grote trompet. De kleur is zuiverwit tot en met de meeldraden en het stuifmeel. Daarnaast broeit deze narcis ook zeer makkelijk en heeft de bloem een lang vaasleven. Als 2020 met een blanco blad wordt opgestart mag deze narcis absoluut niet ontbreken met zijn maagdelijk witte uitstraling.

Narcissen zijn er in alle soorten en maten en het gebruik als medicijn en siergewas is al eeuwenoud. De groep hybridekruisingen zijn voor de snijbloementeelt verreweg het belangrijkst. Om overzicht te houden, zijn deze ingedeeld in cultivargroepen. Vorm en grootte van de kroon bepalen de groepsindeling.

Eigen spiegelbeeld

Theophrastus (370-287 v Chr) benaamt de plant als narkissos. Plinius de Oudere (23-79 na Chr) vertaalt dit naar narcissus. Het is Linnaeus die de narcis officieel beschrijft in 1753 in zijn levenswerk Species Plantarum. Het is onduidelijk waar de wetenschappelijke naam op is gebaseerd,  maar  steeds wordt er een link gelegd met de mythe van de jongeling die verliefd wordt op zijn eigen spiegelbeeld.

De Royal Horticultural Society (RHS) komt in 1908 met de eerste classificatie van de honderden rassen die dit inmiddels populaire gewas rijk is om het voor tuinbeplantingen en shows eenvoudiger te maken rassen te vergelijken. De RHS is de officiële registratie autoriteit voor narcis. ‘Snow Heaven’ is in het RHS register vastgelegd op 6 januari 2020. In de westerse cultuur staan narcissen symbool voor ijdelheid en zelfzucht. Niet bepaald leuke eigenschappen voor deze sierlijke bloem. Volg liever de Wijzen uit het Oosten waar narcis is verbonden met eeuwige liefde.

Bloemenpaspoort

Naam: Narcissus (Large-cupped Grp) ‘Snow Heaven’

Kenmerken:  Bolbloem met blad geoogst van de bol; bloeiwijze enkelbloemig met bijkroon; bloeiwijze doorsnede 11 centimeter, lengte kroon tot 3,5 centimeter; bloemkleur wit

Herkomst: gebieden rond de westelijke Middellandse Zee

Houdbaarheid: één week

Verkrijgbaarheid: januari tot Pasen

VBN-nummer: 124385

Leverancier: W.F Leenen en Zn

Verzorging: gesneden bloemen geven tijdelijk slijm af; ververs het water of voeg snijbloemenvoedsel toe dat het mengen met andere bloemen mogelijk maakt

Tekst: Leo Miedema, floricode.com |Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database

Reageer op dit artikel

avatar