Topfotograaf Richard Fischer exposeert in Flower Art Museum

De internationale topfotograaf Richard Fischer krijgt komend najaar een grote tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer. Fischer is een van de meest prominente botanische fotografen ter wereld. Door zijn inzet voor het in beeld brengen van bedreigde soorten wordt hij ook wel de ‘Ambassador of Flowers’ genoemd.

Richard Fischer (1951) werd geboren in Manila op de Filipijnen, verhuisde op zijn twaalfde naar Duitsland en woont tegenwoordig afwisselend in Frankrijk en Duitsland. De laatste twintig jaar is hij zich volledig gaan toeleggen op het in beeld brengen van ‘floral sculptures’, waarvoor hij samenwerkt met botanische tuinen. Zijn opnamen zijn even betoverend als fragiel; de bloem als ultieme vorm van schoonheid maar ook als kwetsbaar organisme.

Fischer wil met zijn kunst mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. In zijn vorig jaar verschenen fotoboek ‘A Tribute to Flowers – Plants under Pressure’ (teNeues Publishing House) is een belangrijke rol weggelegd voor soorten die met uitsterven worden bedreigd. Doordat er steeds minder ruimte is voor natuur, wordt één op de drie plantensoorten bedreigd. Fischer werd genomineerd voor de Prix Pictet, de belangrijkste prijs voor fotografie en duurzaamheid.

Spectaculaire vergrotingen

Van 13 oktober tot en met 5 januari wordt de bloemenfotografie van Fischer voor het eerst in Nederland getoond. Dat gebeurt in het vorig jaar geopende Flower Art Museum in Aalsmeer. Bij uitzondering wordt vrijwel het gehele museum beschikbaar gesteld voor deze tentoonstelling, die zal bestaan uit ruim vijftig werken waaronder spectaculaire vergrotingen.

Speciaal voor deze tentoonstelling gaat Fischer een samenwerking aan met de Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles (1954). Op basis van foto’s van Fischer maakt hij een aantal sculpturen in klei, ijzer en brons, en voorziet de tentoonstelling zo van een driedimensionale ervaring.

Bron en foto’s: Flower Art Museum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties