Bosplantsoenbedrijf bestrijdt kever alleen nog biologisch

Het grootste Zweedse bosplantsoenbedrijf stopt volledig met de chemische bestrijding van een schadelijke kever, omdat het de planten voor afleveren behandeld met een milieuvriendelijk alternatief dat net zo goed werkt.

Svenska Skogsplantor heeft dat alternatief jaren geleden ontwikkeld: Conniflex, een product gebaseerd op zand en water dat als een coating om de stammetjes van jong bosplantsoen (automatisch) wordt aangebracht.

Het Zweedse bedrijf meldt de laatste jaren meer dan 300 miljoen planten behandeld te hebben met Conniflex, ’met zeer positieve resultaten’. De coating beschermt het bosplantsoen na uitplanten tegen de grote dennensnuitkever (Hylobius abietis) in de Scandinavische bosbouw. Bekijk hier het automatiseringsproces:

Svenska Skogsplantor verhandelt voorlopig nog wel bosplantsoen van andere kwekers dat wel chemisch is bespoten, maar het bedrijf wil ook dat zij snel overstappen op het biologische alternatief.

Svenska Skogsplantor is met een jaaromzet van omgerekend €31 miljoen de grootste bosplantsoenkweker van Zweden. Het bedrijf is onderdeel van Sveaskog, het bosbouwbedrijf van de staat.

Foto: Per Wichmann

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties