Campagne tegen drugslabs in buitengebied

Meld Misdaad Anoniem lanceert op 23 oktober een campagne tegen drugslabs in het buitengebied van Overijssel en Gelderland. Veel locaties liggen afgelegen en verhuurders zouden zich nog onvoldoende bewust zijn van de risico’s. LTO Noord steunt de campagne.

Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn, aldus Meld Misdaad Anoniem.

Synthetische drugs

In Overijssel en Gelderland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet.

Risico’s voor agrariërs

LTO Noord vindt het belangrijk dat agrariërs zich bewust zijn van de risico’s en meldmogelijkheden. „Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland. Onze leden zijn de schatbewaarders van het buitengebied. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen’, aldus Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost.

Kans of risico?

‘Is leegstand in jouw buurt een kans of risico?’ Met die vraag beoogt de campagne de ernst van drugslabs onder ogen te brengen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit. Gebruikers van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Provincies Overijssel en Gelderland, Openbaar Ministerie, politie, LTO Noord en diverse gemeenten in Twente, het Vechtdal (gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg), Deventer, Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk. In de loop van de campagne volgen meer gemeenten.

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties