Criminele organisatie op bloemenveiling Aalsmeer opgerold

Politie en Openbaar Ministerie hebben met de aanhouding van drie mannen (24, 37 en 52) een criminele organisatie opgerold. De organisatie was actief op de bloemenveiling Royal FloraHolland in Aalsmeer. De mannen worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het onderzoek van de politie richt zich op de transport van afzonderlijke partijen cocaïne. Het gaat in totaal om meer dan 200 kilo. De eerste lading werd in februari 2020 onderschept. Het ging om een transport vanaf een loods in de directe omgeving van de bloemenveiling in Aalsmeer. De pakketten zaten verstopt in bloembakken. De bloemen fungeerden daarbij als deklading. Deze lading was verstuurd vanuit een bedrijf in Amstelveen. De eigenaar van dit bedrijf is toen als verdachte aangemerkt.

In september 2020 werd een tweede lading onderschept. Dit leidde naar een andere verdachte, een medewerker van een exportbedrijf, gevestigd op de bloemenveiling.

Versleutelde data

Door berichten uit gekraakte PGP-telefoons kwam het onderzoek in een stroomversnelling. De recherche kreeg een derde verdachte nog nadrukkelijker in beeld. Ook de drugslijn naar het buitenland kwam concreter aan het licht. „In dit onderzoek zien we dat communicatie van gebruikers van Sky ECC cruciale informatie oplevert. Zo was de derde verdachte al bij ons in beeld voor witwassen, maar door de versleutelde data konden we de verdenking tegen hem uitbreiden met export van harddrugs”, zegt een tactisch rechercheur van het onderzoeksteam.

Op zaterdag 5 juni 2021 zijn de drie mannen aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten. Bij doorzoekingen –  in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Badhoevedorp, Utrecht, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn – nam de politie een hoeveelheid contant geld en onder meer computers, telefoons en diverse vervoermiddelen in beslag.

Twee van de drie mannen zitten nog vast. De voorlopige hechtenis van de 52-jarige man is opgeheven. Tot afgelopen vrijdag zaten twee van de drie verdachten in alle beperkingen. Het onderzoek gaat verder. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de bloemenveiling in Aalsmeer in het nieuws komt in relatie met drugs. Het Cargoharc-Team van Schiphol deed in maart een inval in bedrijfspanden in Aalsmeer. Het onderzoek richtte zich op drugssmokkel in bloemen uit Zuid-Amerika en het witwassen van crimineel geld. Bloemenbedrijven zouden de drugs distribueren.

Weerbare sierteelt

Uit onderzoeken blijkt dat de sierteeltsector kwetsbaar is voor criminaliteit en ondermijnende activiteiten. De grootschalige dagelijkse grensoverschrijdende bloementransporten zijn aantrekkelijk voor bijvoorbeeld (drugs)smokkel. Binnen het programma Weerbare Sierteeltsector werken overheid en bedrijven in de sector samen aan bewustwording en het opwerpen van barrières tegen de smokkel. Maar ook tegen witwassen, uitbuiting van arbeiders en systematische fraude. Daartoe zijn onder andere meldpunten bij gemeenten geopend en is een Meld Misdaad Anoniem -campagne gestart.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties