De fiscale aftrekbaarheid van boetes

November lijkt niet alleen vanwege de opmerkelijke temperatuur hoogtepunten te scoren. Immers de plantenhandel piekt in deze maand bij heel wat handelsbedrijven of –kwekerijen. Zodoende ben ik bij hen nu alleen maar welkom als het echt geld oplevert.

Anders moet ik wegblijven of een mailtje sturen. Dat berichtje wordt dan wellicht in de late uren gelezen. Om daarvan zeker te zijn, moet het met een treffend onderwerp de aandacht trekken. De mail ‘De fiscale aftrekbaarheid van boetes’ leverde mij eerder deze week de nodige vragen op.

Zelfs in de weken dat de politie publiekelijk beloofde minder bonnen te zullen uitschrijven, werd er toch post van het justitieel incassobureau bezorgd. Zo nu en dan rijdt iedereen wel eens iets te snel dan toegestaan, ben je wat te zwaar beladen of sta je te onhandig geparkeerd en juist dan weten ze je net te vinden. Dan rinkelt helaas de kassa van de overheid als een slotmachine met rode cijfertjes.

Ik peper als belastingadviseur iedereen in dat boetes echt niet aftrekbaar zijn. Met de invoering van de werkkostenregeling aan het begin van dit jaar is daaraan wellicht wat te doen. Daarin is namelijk een vrije ruimte voorzien voor ongedefinieerde vergoedingen aan werknemers die niet onder de zogenoemde gerichte vrijstellingen vallen. Juist (verkeers-)boetes vallen daar zeker niet onder omdat deze dus per definitie niet aftrekbaar zijn.

Door uit de vrije ruimte van de werkkostenregeling aan werknemers een eindejaarsbonus te geven voor snelle dienstverlening, worden ze toch weer via een omweggetje aftrekbaar. Dat is niet alleen welkom voor jezelf wellicht, maar ook voor de werknemer die met een te grote haast voor een klant langs een flitskast raasde. Menig werkgever riep dan ‘eigen schuld, …etcetera’ en ‘boetes moet je van de Belastingdienst zelf betalen’. Dat is dus nog steeds zo sinds de werkkostenregeling, maar met een bonus kan de financiële pijn daarvan wel wat worden verzacht.

Om op deze manier de werkkostenregeling optimaal te benutten, dient de loonadministratie en alles wat met loonkosten en vergoedingen aan werknemers te maken heeft, wel mooi strak ingericht te zijn. Dat kost wel wat, maar daarvoor hoeft u wellicht niet te boeten…