De WKR zit in de maand

Tijdens mijn carrière in het hoveniersbedrijf hadden veel tuineigenaren waarbij we regelmatig mochten werken de goede gewoonte om in december ook het ’tuinpersoneel’ wat toe te stoppen. Dan gingen er naast mijn broodtrommel kerstcadeautjes mee naar huis. Voor die mensen zetten we ook altijd een tandje extra bij of werkten we soms wat langer door.

Daarmee werd hun tuin ook een stukje onze tuin. Als ik naar klanten onderweg ben, kom ik zo nu en dan nog langs ’mijn tuinen’ gereden. Dat is het effect van net dat beetje meer aandacht zo rond de jaarwisseling en er zijn inmiddels toch al weer ruim 25 jaar gepasseerd.

Als werkgever moet je goed doordrongen zijn van dat effect. Uiteraard mag je verlangen dat medewerkers goed werken voor een best salaris conform de cao. Maar voor een deel zit het personeel van nu net iets anders in elkaar als het ’werkvolk’ vanuit mijn tijd. Tegenwoordig zijn bijkomstigheden naast een goede baan net zo belangrijk. Men wil vrije tijd, sporten en quality time hebben. Daar is uiteraard niks mis mee, maar het lijkt wel gepaard te gaan met een andere levenshouding. Hard werken is niet meer zaligmakend en veel personeelsleden zetten zich pas echt in als ze vooraf weten wat het oplevert. De vorige generaties is veelal het tegenovergestelde geleerd want die geven eerst hun volle energie in de wetenschap dat je alleen dan geld kunt verdienen.

De decembermaand is voor veel ondernemers in de sector de maand om al een beetje de balans op te maken. 2016 was voor een aantal een vreemd ’groei’-jaar met een natte periode en een lange herfst. Die ondernemers die bij hun terugblik vaststellen dat het personeel zich buitengewoon ingezet heeft, moeten echt in overweging nemen om door middel van de fiscaal voordelige Werkkostenregeling (WKR) iets extra’s te geven. Dat kan uiteraard in de vorm van een kerstpakket of financieel door middel van een aansprekende bonus. Het personeel zal dan gaan denken dat de baas nog niet zo’n verkeerde is. Wellicht gaan ze zelfs denken dat zijn bedrijf ook hun bedrijf is en dat is het beste.