Digitaal teeltplatform Maatwerk breidt uit

Telermaat en AppsforAgri breiden hun digitale platform met lokale teelt- en weersinformatie uit. Er komen modules bij die kwekers helpen om momenten van teelthandelingen te optimaliseren.

Het digitale platform, genaamd Maatwerk, bestaat uit een website met onder andere een bouwplan, een teeltagenda, een registratietool voor gewasbeschermingsmiddelen en een rapportagetool. Adviseurs van Telermaat en kwekers kunnen op dit platform informatie met elkaar delen.

Het wordt uitgebreid met beslissingsondersteunende modules: om ziekten en plagen vroegtijdig te kunnen signaleren en bestrijden, en om het tijdstip van gewasbescherming en beregening te optimaliseren. De modellen zijn onder andere voor trips, beukenbladluis, bonenspintmijt, taxuskever en Cylindrocladium.

Sensoren meten lokale omstandigheden

De uitbreiding is in het kader van het OPZuid project Living Lab Smart Farming Noord-Brabant. Hiervoor zijn vorig jaar en dit jaar bij 75 bedrijven (boomteelt en aardbeienteelt), niet alleen in Brabant maar ook in Limburg, Gelderland en Overijssel, sensoren geplaatst om lokaal de weersomstandigheden in het gewas te meten. De kweker kan de meetgegevens via een app (SmartFarm) op zijn telefoon bekijken. Zodoende is ook de ziektedruk en de spuitplanner te raadplegen. Via de app is ook een melding te krijgen wanneer een grenswaarde van de temperatuur of de luchtvochtigheid wordt overschreden.

Het project loopt tot en met 2021, met ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Naast Telermaat en AppsforAgri doen onder andere QuickHedge en Vromans Kwekerijen mee aan Living Lab Smart Farming Noord-Brabant. Er kunnen nog meerdere kwekers meedoen; aanmelden bij Telermaat.

Beeld: Telermaat

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties