’Effecten groen op leefomgeving doen ertoe’

Effecten van groen op de leefomgeving zijn belangrijk voor gemeenten, zo blijkt uit een rondetafelgesprek dat op GrootGroenPlus is gehouden naar aanleiding van Brits onderzoek.

Uit onderzoek door de Royal Horticultural Society en de Universiteit van Reading bleek eerder dat kleinbladige klimop (Hedera helix) gebouwen in warme zomermaanden het best koelt, en in warmere wintermaanden zijn gebouwen dankzij Hedera minder vochtig.

Het onderzoek vormde de aanleiding voor een rondetafelgesprek op GrootGroenPlus. De Britse conclusie had Loek Jochems, van handelsbedrijf Laxsjon Plants uit Otterlo en Zundert, eigenlijk niet verrast. „Planten koelen sowieso al, en Hedera geeft altijd een volledige bedekking van wat eronder zit”, zei Jochems in de GGP-studio.

Nico van Aarle, vestigingsmanager van Donkergroen in Etten-Leur,weersprak de stelling dat Hedera een beetje oubollig lijkt. „Wij planten nog altijd veel Hedera, als bodembedekker, in gevelbeplantingen en als waardplanten voor bijen. Hedera is tijdloos.”

Patrick Kok, wethouder ruimtelijke ordening bij de gemeente Zundert, noemde het Britse onderzoek „zeker interessant, niet alleen voor Zundert, maar ook voor andere gemeenten. Zulke onderzoeken doen ertoe, want we zijn allemaal bezig met groene oplossingen voor problemen zoals hittestress, en vanuit de klimaatopgave.”

Beeld: GrootGroenPlus/Freson Producties

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties