ENA: Druk is van ketel wat betreft eikenprocessierups

De European Nurserystock Association (ENA) meent dat de druk enigszins van de ketel is wat betreft de eikenprocessierups en de handel op het Verenigd Koninkrijk (VK).

De ENA hield afgelopen week zijn jaarlijkse zomerbijeenkomst, ditmaal bij de aangesloten boomkwekerijsector in Oekraïne. Daar kwamen Britse vondsten van eikenprocessierups in Nederlandse bomen ter sprake.

„Het is niet puur een Nederlandse kwestie”, zei Henk Raaijmakers, vice-president van de ENA na afloop. „Het gaat alle bomen uit de EU naar het VK toe aan, want importpartijen bestaan uit meer soorten dan alleen eiken. We hadden gehoord dat hele partijen in het VK zouden worden tegengehouden of worden vernietigd, als een enkele eik eikenprocessierups zou bevatten.”

Vanwege de Britse vondsten riepen Nederlandse sectororganisaties op om ’grote terughoudendheid te betrachten bij het exporteren van eiken naar het VK’. Vrijwel tegelijkertijd riep de Britse kweker en vorige ENA-president Tim Edwards zowel Nederlandse exporteurs als Britse importeurs op om tijdelijk de eikenhandel stil te leggen.

Acties besproken in Oekraïne

Die acties werden over en weer besproken op de ENA-bijeenkomst in Oekraïne, waar alle nationale voormannen aanwezig waren. „Door onze contacten en ons netwerk, ook richting onze overheden, kunnen we issues snel bespreken”, aldus Raaijmakers. „We denken dat de druk van de ketel is, mede omdat er nu weinig handel is.”

In het VK wordt rondom de vondsten nog uitgebreid onderzoek gedaan. „Dat kan nog grote problemen opleveren als ze meerdere aantastingen vinden.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties