Tim Edwards: ’Stop eikenhandel Nederland-VK’

Tim Edwards (Boningale Nurseries) vreest dat de Britse autoriteiten nog strengere importmaatregelen nemen als Britse importeurs en Nederlandse exporteurs risico’s zoals eikenprocessierups niet verantwoord beoordelen en beperken.

„Onze minister heeft al duidelijk gemaakt dat hij het aantal onderscheppingen van eikenprocessierups niet kan tolereren”, laat Edwards dit vakblad weten. „Mij is verteld dat eikenprocessierups in Nederland dit jaar misschien wel drie keer zoveel voorkomt als vorig jaar. Daarom moeten we aannemen dat het probleem volgend jaar nog erger zal zijn als we geen actie ondernemen.”

’Bioveiligheid is regelgeving plus verantwoording nemen’

Volgens Edwards moet er iets veranderen in de internationale handel. „Goede bioveiligheid vereist niet alleen goede regelgeving”, aldus de Britse kweker en vorige president van de European Nurserystock Association. „Het vereist ook dat wij kwekers verantwoord omgaan met de regels. Als we risico’s niet op verantwoorde wijze beoordelen en beperken, zullen onze autoriteiten steeds draconische actie ondernemen. Dus steeds meer regelgeving waardoor de handel steeds moeilijker zal worden.”

Edwards doet nu een beroep op zowel Britse bedrijven als Nederlandse exporteurs. „Mag ik het Britse bedrijfsleven vragen om de invoer van eiken te stoppen, en dat de Nederlandse export ons steunt door de eikenexport naar het VK te stoppen?”

Toen het VK vorig jaar een nieuwe importeis invoerde vanwege eikenprocessierups, zei Edwards aanvankelijk dat hij geen eiken meer zou importeren, omdat niemand van de EU zou voldoen aan de nieuwe importeis. Nadat de NVWA stelde dat Nederlandse eiken wel degelijk eraan voldoen, was Edwards overtuigd en ging toch weer de eiken importeren.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties