Fleuren brengt bodem scannen en variabel bemesten in beeld

Boomkwekerij Fleuren laat in een film zien hoe het bedrijf, ook bij andere kwekers, de bodemvruchtbaarheid in kaart brengt waarna variabel bemesten mogelijk is.

De film is nieuw en dinsdag online gegaan, maar gaat over een bodemdienst die Fleuren eerder heeft ontwikkeld samen met N-xt Soil Services.

De dienst bestaat uit het scannen van een bodem met de EMI Bodemsensor: die meet de elektrische geleidbaarheid ofwel de EC. Daarmee is de bodemvruchtbaarheid van elke vierkante meter vast te stellen. Dat geeft een preciezer beeld dan het (willekeurig) steken van grondmonsters, want een perceel is volgens Fleuren zelden homogeen.

Strooikaarten maken van data

Na het scannen stelt Fleuren de bodemeigenschappen per EC-klasse vast met behulp van de zogenoemde Kinsey-Albrecht Bodemanalyse. Dan is ook de bemestingsvariatie in kaart te brengen. Op basis van alle data maakt Fleuren strooikaarten die vervolgens zijn te gebruiken voor variabel oftewel precisiebemesten.

Fleuren heeft al bij diverse kwekers, bijvoorbeeld in de regio’s Zundert en Opheusden, de bodemdienst uitgevoerd. Het gaat om dezelfde bodemscanner die Van den Borne Aardappelen gebruikt, bevestigt Yannick Smedts van de boomkwekerij. „Van den Borne scant vooral in de akkerbouw, wij in de boomteelt en ook fruitteelt.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties