Gestopte voorzitter: ’Blik TCO is mooi naar buiten gegaan’

Na drie jaar is Kees van Rooijen gestopt als voorzitter van Tree Centre Opheusden. Met de laanboomkwekers heeft hij van alles bereikt, maar wat spreekt hem het meest aan?

Daar hoeft Van Rooijen niet zolang over na te denken. „De wil om te investeren in PR en er zelf voor gaan”, antwoordt Van Rooijen die maandag 3 februari afscheid van TCO heeft genomen op de jaarvergadering. „De cultuur in de regio was eerst een beetje naar binnen gericht, maar de laatste jaren is de knop omgezet en is de blik naar buiten toe gegaan.”

’Trots op aanstaande Laanboomhuis’

Dat de TCO-kwekers zich meer profileren, getuigt de intussen jaarlijkse organisatie van de open dagen ’Kom op de Kwekerij’, de opengestelde Laanboomroute voor fietsers door de regio, de ontvangst van het koningspaar vorig jaar mei. Plus de aanstaande bouw van het Laanboomhuis. „Een mooi verenigingsgebouw met een multifunctionele doelstelling, daar mag TCO trots op zijn. En dat ben ik ook”, zegt Van Rooijen die hoopt dat het gebouw bijdraagt aan een frissere uitstraling van het vak. „Dat het voor jongeren weer interessant wordt om in de sector te werken. Dat zal toch het ultieme doel zijn.”

TCO heeft ook meegewerkt aan ’Holland van Boven’, een SBS6-programma dat delen en sectoren van Nederland vanuit de lucht laat zien. Van Rooijen vindt het leuk dat TCO middels dat soort activiteiten zich laat zien. „Als ze zeggen dat ze iets willen, dan doen ze het ook en zetten ze hun schouders eronder. Dankbaar werk om dan voorzitter te zijn.”

De TCO-kwekers willen nu bijvoorbeeld ook meer in praktijkonderzoek investeren. „Vroeger gaf men af op het productschap”, aldus Van Rooijen. „Men was tegen het instituut, maar niet tegen het praktijkonderzoek dat gedaan werd. Mooi dat TCO het onderzoek voor de laanboomteelt op de Betuwse klei wil steunen.”

’Nog ander bestuurlijk werk’

Wat gaat Van Rooijen, die dit jaar 70 wordt, na TCO doen? „Ik hoef me niet te vervelen, ik blijf nog bestuurlijk werk doen en voor LTO doe ik nog werk met leidingbeheerders”, vertelt hij. „Ik heb nog een goede gezondheid, mijn omgeving steunt me. Dan is het leven een feest en dat gun ik iedereen.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties