’Het was een draak van een aanbesteding’

Ondernemers hebben allemaal wel een onderbuikgevoel dat overheden extreme, onredelijke eisen stellen bij aanbestedingen.

Dat zei aanbestedingscoach Fija Mulder dinsdag tegen leden van de Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn, op een bijeenkomst over de vraag hoe je als ondernemer (meer) omzet kunt halen bij de Nederlandse overheid.

Mulder vroeg de aanwezige ondernemers, actief in allerlei sectoren, naar hun ervaringen met aanbestedingen. Die liepen uiteen van ’dagelijks’ tot ’geen’ en van ’pittig’ tot ’omslachtig’.

Zo probeerde een ondernemer mee te doen met een aanbesteding in het onderwijs. „Die hebben we laten passeren, want het was een draak van een aanbesteding: zoveel onderdelen moest je invullen.” De coach zelf vertelde over haar ervaring bij het gunnen van een opdracht. „Dat gebeurt helaas nog steeds op basis van de laagste prijs.”

Per jaar miljarden aanbesteed

Overheden besteden per jaar wel circa €70 miljard aan op het gebied van werken, diensten en leveringen. Alleen al in Alphen wordt dit jaar voor ruim €23 miljoen aanbesteed. „Hier is dus al veel potentie voor ondernemers.”

Volgens de aanbestedingscoach worstelen verschillende gemeenten met vragen als ’hoe kom ik in contact met ondernemers?’ en ’hoe houd ik het objectief als aanbestedende dienst?’

Toch hoeft het meedoen aan aanbestedingen niet zo ingewikkeld te zijn, aldus Mulder. In een artikel over de aanbestedingsmarkt in De Boomkwekerij 12 geeft zij adviezen.

Foto: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties