Vrachtwagenheffing uitgesteld tot 2024

De invoering van de vrachtwagenheffing wordt met minimaal een jaar uitgesteld tot 2024. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

De kilometerheffing voor trucks zou in eerste instantie in 2023 worden ingevoerd. Mogelijk dat invoering zelfs nóg later plaatsvindt. Dit kan betekenen dat de invoering niet één, maar misschien zelfs twee kabinetten vooruit wordt geschoven. De maatregel leidt volgens het kabinet tot een vermindering van de uitstoot van CO2, en tot slimmere vervoerssystemen.

Naar de Raad van State voor advies
Vrijdag 26 juni werd bekend dat de ministerraad de invoering van de vrachtwagenheffing goedkeurde. Momenteel wordt gewerkt aan de concrete uitwerking ervan, waarna het wetsvoorstel op korte termijn naar de Raad van State wordt gestuurd voor advies. Daarna moet het worden voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer.

Hoe het voorstel er precies uitziet, is nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat het gemiddelde tarief komt te liggen op 14,9 cent per kilometer. Schonere trucks gaan minder betalen; vervuilende voertuigen meer. Hoe ver deze verschillende tarieven uit elkaar liggen, is nog niet duidelijk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties