Keten pakt vruchtboomkanker gezamenlijk aan

  De gehele vruchtboomketen is een vierjarig project gestart om preventie en aanpak van vruchtboomkanker structureel te verbeteren.

  Aan het project ’Integrale ketenaanpak voor beheersing van vruchtboomkanker’, een initiatief van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), doen alle schakels van de keten mee: van kwekers van het uitgangsmateriaal tot en met fruittelers. Samen met Wageningen University & Research wordt het project vanuit Randwijk uitgevoerd.

  Het project bestaat uit drie delen. Allereerst wordt een zo compleet mogelijke risico-inventarisatie gemaakt van vruchtboomkanker: hoe kunnen infecties in de keten tot stand komen, en welke omstandigheden spelen hierbij een rol.

  Daarna wordt gewerkt aan duurzame beheersing van vruchtboomkanker: er is onder andere aandacht voor bewaaromstandigheden van uitgangsmateriaal, voorkomen van infecties (bijvoorbeeld met micro-organismen) op wonden in de teelt, en invloed van meststoffen op de vatbaarheid van bomen.

  In het derde deel van het project wordt voor de gehele vruchtboomketen een teeltprotocol, met handvatten om vruchtboomkanker zo duurzaam mogelijk te beheersen.

  Cofinanciering vanuit Topsector

  Naast de NFO zijn deelnemers aan het project: Naktuinbouw, Vermeerderingstuinen Nederland, Stichting Projectbureau Boomkwekerij, Bodata en Fruitmasters. Zij financieren het project, daarnaast is er cofinanciering vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

  Foto’s: NFO

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties