Koninklijk bezoek ’positief voor uitstraling onze sector’

De doorgaans nuchtere laanboomkwekers in regio Opheusden zijn helemaal in hun schik met het aangekondigde bezoek van de koning en koningin. Ze zijn al geruime tijd bezig met de voorbereidingen van het bijzondere en feestelijke gebeuren.

„We wisten het al een paar maanden”, vertelt een enthousiaste Kees van Rooijen, voorzitter van Tree Centre Opheusden, over het streekbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdag 29 mei zullen brengen. „In alle stilte moesten we het voorbereiden. Te beginnen met het zoeken van een representatieve locatie.”

Het koninklijk bezoek komt via de provincie Gelderland binnen. Het bezoek was gepland voor de Betuwe, waarbij de provincie bekeek welke regio en welke sector het meest geschikt zouden zijn. „Kennelijk is TCO heel belangrijk”, zegt Van Rooijen eerst op bescheiden toon. Het belang is allang duidelijk geworden in het Laanboompact, waarin TCO samenwerkt met provincie en gemeenten en wat onder andere heeft geresulteerd in het Agro Business Centre. „Gelderland ziet dat de sector zich in onze regio goed ontwikkelt.”

Ook het Laanboomhuis waarvan de bouw binnenkort start, komt mede via het Laanboompact tot stand. „De koning en koningin komen eigenlijk een jaar te vroeg”, grapt de TCO-voorzitter. „Anders hadden we hen mooi in ons nieuwe gebouw kunnen ontvangen.”

De ontvangst zal op het gemeentehuis van Neder-Betuwe zijn, in Opheusden. Dat is ook het startpunt van het streekbezoek; na Opheusden staan Tiel, Geldermalsen en Culemborg op het programma.

Na het gemeentehuis zal het koningspaar Volentis bezoeken. Dit bedrijf van de familie Willemsen ligt niet ver van het gemeentehuis en ABC-terrein en is volgens TCO representatief voor de laanboomteelt alsmede de inzet van innovaties. Het programma is al globaal rond. „We moeten het nog in detail uitwerken, want de Rijksvoorlichtingsdienst wil van tevoren natuurlijk, vanwege de veiligheid, het naadje van de kous weten.”

Er komt heel wat kijken bij zo’n voorbereiding. „We dachten eerst dat er alleen een koninklijk paar komt”, vertelt Van Rooijen, „maar de koning en koningin hebben altijd een gevolg mee. En ook de provincie zal een aantal personen meenemen.”

Bij Volentis zal het hoge bezoek demonstraties zien van onder andere enten, kweken in het gotensysteem en rooien. Marten Willemsen kijkt alvast uit naar het bezoek. „Het is hartstikke leuk, zoiets maak je maar één keer in je leven mee.” Naast Willemsen zullen ook leerlingen van Helicon uitleg geven. TCO werkt reeds samen met Helicon. Van Rooijen: „Een positieve uitstraling van onze sector op jonge mensen, dat vinden we heel belangrijk. Die uitstraling begint bij de vakopleiding.”

Het koninklijk bezoek zal bijdragen aan de uitstraling van de regio, verwacht de TCO-voorzitter. „Wij en onze bedrijven kunnen het bezoek van de koning en koningin mooi gebruiken in onze promotie. Zeker ook internationaal, want 80% van onze laanbomen gaan naar het buitenland.”

Zullen Willem-Alexander en Máxima trouwens een stukje van de pas geopende Laanboomroute Betuwe fietsen? De TCO-voorzitter lacht. „We gaan ze zeker een fietskaart van de route overhandigen. Dan kunnen ze altijd een keer terugkomen!”

 

 

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties