Koolmees: ‘Pensioenkortingen grotendeels van de baan’

Pensioenfondsen die in problemen verkeren krijgen onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de huidige gestelde financiële eisen. Met deze maatregel wordt naar verwachting voorkomen dat een groot aantal pensioenfondsen volgend jaar kortingen moet doorvoeren. Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een van de pensioenfondsen die kampt met een te lage dekkingsgraad is BPL Pensioen. Eind oktober lag de beleidsdekkingsgraad op 95%, de actuele dekkingsgraad lag met 91,4% nog een stuk lager. Volgens de huidige regels betekent dit dat BPL maatregelen moet nemen.

Jaar uitstel
Om te voorkomen dat pensioenfondsen komend jaar al moeten korten, wil minister Koolmees nu een jaar uitstel voor deze fondsen. Pensioenfondsen die op 31 december 2019 voor het zesde meetmoment op rij een te lage dekkingsgraad hebben, hoeven daarom in 2020 geen korting door te voeren op grond van het zogenoemde minimaal vereist eigen vermogen (MVEV).

Minister Koolmees: „De uitwerking van het pensioenakkoord heeft nu de hoogste prioriteit. Rust en stabiliteit zijn nodig om dat de komende periode goed te doen. Om die reden krijgen pensioenfondsen die in problemen verkeren onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de gestelde financiële eisen. Kortingen zijn daarmee volgend jaar naar verwachting voor een groot deel van de baan”

De minister stel wel een ondergrens waaronder fondsen onvoorwaardelijk moeten korten. In het pensioenakkoord is hiervoor een noodrem bij een dekkingsgraad van 90% opgenomen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties