Nieuwe Amerikaanse Buxus verschilt van Herplant-selecties

De ’nieuwe generatie’ Buxus van Amerikaanse kwekers is wel tolerant tegen Cylindrocladium, maar anders dan de toekomstige Buxus van Herplant.

De Belgische boomkwekerij liet afgelopen GrootGroenPlus een aantal hybriden zien die volgens Herplant ongevoelig zijn tegen Cylindrocladium. Het bedrijf heeft daar meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling in gestoken. Herplant is bezig om de hybriden via kwekersrecht te beschermen en dan onder een merknaam te vermarkten.

Eigenaar Didier Hermans is bekend met de ’nieuwe generatie’ Buxus die Saunders Brothers heeft ontwikkeld en onder de naam NewGen op de markt zet. „We hebben al een jaar of vijf intensief contact met Saunders”, reageert Hermans. De Amerikanen noemen hun selecties toleranter. „Maar ze zijn niet resistent zoals onze hybriden dat wel zijn.”

Buitenlandse Buxus tijdje in Amerikaanse quarantaine

De Amerikanen hebben ook interesse in de selecties van Herplant, mede waarom het bedrijf met kwekersrecht voor zowel Europa als de VS bezig is. Buxus van buiten de VS moet bij binnenkomst echter een tijdje in quarantaine bij de Amerikaanse fytodienst USDA. Daarna moet de productie nog worden opgebouwd. „Dan gaan er dus een paar jaar overheen”, zegt Hermans.

NewGen is al in productie bij Amerikaanse kwekers. Die komt op een gunstig moment voor de Amerikaanse markt, want met name vorig jaar was er veel Cylindrocladium in de VS door nat weer. Hermans wijst op cultivars van Buxus microphylla in Europa. „Die hebben dezelfde tolerantie als de NewGen-cultivars; ze zijn al zeer gelijkaardig”, aldus de Belgische Buxus-specialist.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties