De Boomkwekerij Markt ’Onderzoek kost nog geen cent per boom’

’Onderzoek kost nog geen cent per boom’

0

Als vruchtboomkwekers een beetje extra betalen voor deelname aan Naktuinbouw Elite, komt er jaarlijks een halve ton beschikbaar voor onderzoek.

Gerben Mellema (Naktuinbouw) presenteerde vrijdag 2 juni, op een speciale bijeenkomst van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen en Naktuinbouw, financieringsvoorstellen, zo meldt de LTO Vakgroep.

Globaal komt het erop neer: als de kwekers €50.000 per jaar willen besteden aan onderzoek, kost dit volgens Mellema slechts 0,25-0,33 cent per boom. Dit hangt af van het aantal kwekers dat dan vrijwillig meedoet aan Naktuinbouw Elite.

De heffing gaat dan plaatsvinden met een gemiddeld omgerekend bedrag per hectare, in plaats van per boom.

Onder kwekers is al veel animo voor vrijwillige deelname aan de topcertificering, waarmee ze zich willen onderscheiden van andere kwekers in de EU. Ongeveer 80% van het Nederlandse areaal vruchtbomen zal onder Naktuinbouw Elite komen.

Nog dit jaar starten

De cultuurgroep en Naktuinbouw spreken van een ’zeer geslaagde bijeenkomst waarbij forse stappen zijn gezet’. De topcertificering wordt komende tijd nader uitgewerkt; nog dit jaar zal deze starten.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar