Oud-onderzoeker Ben van Elk overleden

Ben van Elk (88) is overleden. De oud-onderzoeker van het Proefstation voor de Boomkwekerij was een van de grondleggers van de pot- en containerteelt en was ook op andere vlakken actief voor de sector.

Van Elk overleed afgelopen week in zijn woonplaats Haren (Groningen), waarnaar hij verhuisde na zijn pensionering als onderzoeker aan het proefstation in Boskoop. Afgelopen 1 november was de uitvaart.

Vanuit het proefstation had Van Elk aandacht voor diverse teelttechnische onderwerpen, waaronder Clematis en de samenstelling van de potgrond, het gebruik van groeistoffen bij de vermeerdering van houtige gewassen.

En hij zag volgens Willem Sanders, oud-voorzitter KVBC en Boomkwekerijmuseum, al vroeg het belang in van het kweken in pot en container. „Terwijl iedereen dacht: ‘dat hoeft niet in Boskoop met zijn uitstekende grond’, bleef Ben dit promoten. Nu is de pot- en containerteelt niet meer weg te denken in de boomkwekerij.”

Diverse bestuursfuncties naast zijn werk

Van Elk was bijzonder actief in de sector, want naast zijn functie als onderzoeker was hij secretaris van het Boskoops Scheidsgerecht voor de Boomkwekerij, redactielid van Dendroflora, secretaris van het bestuur van het Boomkwekerijmuseum en adviseur van Plantarium.

„Een kleurrijk figuur”, aldus Sanders. „Hij heeft veel betekend voor onze sector.” Voor zijn verdiensten is Van Elk gelauwerd: Officier in de Orde van Oranje-Nassau, erelid van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) en erelid bij de organisatie van Plantarium, stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij.

Foto: Boomkwekerijmuseum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties