De Boomkwekerij Teelt Praktijkbijeenkomsten Telermaat drukbezocht

Praktijkbijeenkomsten Telermaat drukbezocht

0

De Telermaat Zomertour op bedrijven in Zundert, Oirschot, Saasveld en Boskoop trokken veel boomkwekers. Een aantal impressies van de laatste bijeenkomst, bij T. Wezelenburg.

Voor drie bijeenkomsten was het maximale aantal kwekers van 150 ingeschreven: bij Boomkwekerij Richard de Bie in Zundert (27 juni), Boomkwekerij Maarten van Overbeek in Oirschot (28 juni) en Handelskwekerij T. Wezelenburg in Boskoop (30 juni). Door regenbuien kwamen er bij Boomkwekerij Slangenbeek in Saasveld (29 juni) rond de 90 kwekers.

  • Volle loods bij T. Wezelenburg, bij aanvang van de Zomertour op dit Boskoopse bedrijf.

  • Naast een programmaboekje kreeg je ook een paraplu uitgereikt, want er was regen voorspeld.

  • Verspreid op het bedrijf gaven Telermaat-adviseurs uitleg over totaal twaalf verschillende demo’s.

  • Zo had Telermaat een proef aangelegd met bodemherbiciden, om bijvoorbeeld te bekijken tegen welk onkruidspectrum welk middel precies werkt.

  • De volgende demo zoomde specifiek in op de werking tegen grassen als kweekgras, hanenpoot en straatgras.

  • In samenwerking met SKL en het lokale waterschap, bij T. Wezelenburg was dat Hoogheemraadschap van Rijnland, was er nogmaals aandacht voor Phytobac: natuurlijk systeem dat restanten uit spuit opvangt en van nature afbreekt.

  • Er was ook een demo met remmiddelen, voor compactere hortensia in de afzetfase. In plaats van chemisch is remmen ook mogelijk met meststoffen, wat beter is voor het milieu.

  • Uitgedeelde paraplu’s kwamen goed van pas toen wolken zich samenpakten boven Boskoop.

  • Een andere demo ging over afdekmaterialen, waaronder Cantop, restproduct uit de hennepvezelteelt, en de bekende afdekschijven AW Disk van kokosvezels.

  • In een paar uurtjes tijd waren de 150 kwekers groepsgewijs bijgepraat door Telermaat. Dat werd gewaardeerd. ’Dit is praktischer en fijner dan in de winter in een stoffige schuur’.

De directie van Telermaat, Peter van Dongen en Jeroen Fase, is dik tevreden over de opkomst. Aanwezige kwekers waardeerden de opzet van elke bijeenkomst: in kleine groepen langs demo’s met bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, waar Telermaat-adviseurs uitleg gaven en vragen beantwoorden, met als afsluiting een barbecue.

Vorig jaar organiseerde Telermaat de eerste Zomertour, als alternatief voor deelname aan vakbeurzen.

Foto’s: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar