TCO-kwekers enthousiast over schoffelmachine voor zware grond

Kwekers van Tree Centre Opheusden raken steeds enthousiaster over de schoffelmachine die Damcon voor zware grond bouwt, zo werd donderdag duidelijk tijdens demonstraties met zowel het prototype als een nieuwe, verbeterde constructie.

Donderdagavond werden diverse machines gedemonstreerd bij Boomkwekerijen De Drie in Opheusden, in het kader van het project ’Samen de schop de grond in’.

Daaronder het prototype van de schoffelmachine, met torsiewieders erop, waarmee Letteland al een tijdje goede ervaringen heeft. Kweker Gijs van Setten van dit bedrijf demonstreerde dat de machine met vrij hoge snelheid goed is in te zetten: 18 km/uur.

Kweker Marinus Verwoert demonstreerde de verbeterde constructie die Damcon nu bouwt voor meerdere kwekers. De constructie is versterkt en de schoffels hangen aan meer starre houders, waardoor ze onkruid, ook zwaar onkruid, goed afsnijden.

Alweer subidieregeling in aantocht

Projectleider Ton Baltissen meldde dat er in augustus/september weer een subsidieregeling opengaat voor TCO-kwekers die in de schoffelmachine, of in een lvs-machine willen investeren. „De regeling is nu nog in concept en in voorbereiding, maar gaat zeker wel open.”

Afgelopen voorjaar wisten TCO-kwekers al met succes zo’n subsidie binnen te halen: 40% subsidie, waarvan de EU de helft financiert, provincie Gelderland een kwart en waterschap Rivierenland eveneens een kwart.

Ook aandacht voor lvs en Verti Drain

Bij De Drie werden ook nog onkruidbestrijding met lvs gedemonstreerd, en de Verti Drain: een machine die de grond van golfbanen belucht door deze met pennen te breken. Mogelijk biedt het principe ook perspectief voor de (laan)boomteelt. „Het principe werkt goed”, aldus Baltissen. „Nog dit seizoen leggen we binnen TCO er een proef mee aan.”

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties