TCO-kwekers investeren in milieuvriendelijke machines

Diverse ledenkwekers van Tree Centre Opheusden gaan investeren in schoffelmachines en lvs-apparatuur.

Vanuit het project ’Samen de schop de grond in’ doen 14 ondernemers uit de laanboomregio mee aan een subsidieaanvraag op de aankoop van machines die bijdragen aan het verbeteren van de oppervlaktewater- en bodemkwaliteit.

Totaal zijn er 16 aanvragen ingediend voor de aankoop van 12 schoffelmachines en 4 lvs-apparaten. Projectleider Ton Baltissen (CropEye) vindt het positief dat kwekers van TCO al snel zulke innovatieve maatregelen nemen. Schoffelen op klei en lvs tussen laanbomen zag je in de regio namelijk nog maar weinig.

40% subsidie op aankoop

Als de subsidieaanvraag lukt, wat voor april 2018 duidelijk zal zijn, dan krijgen de kwekers 40% subsidie op hun investeringen. De helft van het subsidiegeld komt dan van de EU, een kwart van provincie Gelderland, en een kwart van waterschap Rivierenland.

Nu de aanvraag is ingediend, mogen de kwekers de machines al bestellen. Volgens Baltissen hebben enkelen dat al gedaan bij Damcon en Agricult. „Als ze subsidie krijgen vinden ze dat mooi meegenomen. Ze willen gewoon die machines hebben.”

Foto’s: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties