Geen wedstrijd Entente Florale meer, wel Nationale Groendag

  De wedstrijd Entente Florale vindt dit jaar niet plaats in Nederland. Stichting Entente Florale Nederland is eerder dit jaar opgegaan in Stichting Operatie Steenbreek. Wel wordt er weer een Nationale Groendag georganiseerd.

  Entente Florale - Wageningen - Groenste Stad 2018
  Vorig jaar won gemeente Wageningen de titel ‘Groenste Stad’ van de Entente Florale-competitie.

  Meer dan twintig jaar
  De nationale groencompetitie om de groenste stad en het groenste dorp was na ruim twintig jaar over haar hoogtepunt heen, aldus Wout Veldstra, voorzitter van Stichting Steenbreek. „De sjeu was eraf. Het ging de laatste jaren al wat moeizamer om deelnemers te krijgen.’’ In die meer dan twintig jaar heeft bovendien het merendeel van de gemeenten al wel eens meegedaan, legt Veldstra uit.

  Aanvankelijk bestond het plan om de bekende groenwedstijd in ieder geval in 2019 nog ongewijzigd doorgang te laten vinden, ook na de fusie. Per 1 januari van dit jaar zijn de Stichting Entente Florale Nederland en Stichting Operatie Steenbreek samen gegaan. De voornaamste reden hiervoor was efficiëntie: de stichtingen werkten al geruime tijd inhoudelijk nauw samen op het gebied van groenpromotie en deelden het bestuurssecretariaat in dezelfde persoon.

  Nu de nationale Entente Florale-wedstijd is gestaakt, is volgens Veldstra de Steenbreek-trofee ’opgepimpt’ en zal de uitreiking hiervan plaatsvinden tijdens de aanstaande Nationale Groendag in november. Die vindt plaats in Wageningen, één van de Entente Florele-winnaars van vorig jaar. Ook wordt nagedacht over een mogelijk nieuwe wedstrijd; die wellicht geënt zal zijn op de groenwedstrijd zoals die in België plaatsvindt.

  Steenbreektrofee
  Voor de Steenbreektrofee kunnen deelnemers innovatieve projecten inzenden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut en die illustreren waar Stichting Steenbreek voor staat. Bijvoorbeeld projecten die de biodiversiteit bevorderen, goed zijn voor de gezondheid, de sociale cohesie of die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Gemeenten die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek kunnen zich nog aanmelden tot uiterlijk 4 oktober.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties