Wageningen Groenste stad, Twello Groenste dorp van Nederland

  Wageningen is Groenste stad van Nederland, Twello het Groenste dorp. Dat is donderdag bekend gemaakt tijdens de Nationale Groendag in Den Haag.

  Ieder jaar organiseert Stichting Entente Florale de verkiezing van de groenste stad of groenste dorp van Nederland. Dit jaar komen zowel het groenste dorp als de groenste stad uit de provincie Gelderland.

  Vorig jaar won Den Haag de titel van Groenste stad van Nederland. Reden waarom de Hofstad dit jaar gastheer was voor de Nationale Groendag.

  Wageningen

  Wageningen behaalde het goud in de categorie Steden. Het viel de jury van Entente Florale op dat deze Gelderse plaats een groene stad is met brede straten, overwegend laagbouw, grote tuinen, uitgestrekte bossen en een veelzijdig landschap.

  „De gemeente bezit een voorbeeldig klimaatplan en stimuleert duurzame inrichting in samenwerking met bewoners en bedrijven. Daarnaast zorgt Wageningen voor een hechte verankering van nieuwbouw en heraanplant in de bestaande omgeving.”

  Het zilver ging naar Leiderdorp en het brons naar Edam-Volendam.

  Twello

  In de categorie Kleine steden & dorpen ging het goud naar Twello (gemeente Voorst). Een kern met een aangename groene leefomgeving, die omgeven wordt door bijzondere landgoederen in een karakteristiek essenlandschap. De identiteit van dit dorp wordt bepaald door landschap en cultuurhistorie.

  „Wat opviel, is dat de integrale gebiedsgerichte aanpak van de gemeente bij ruimtelijke ontwikkelingen sterk is. Het landschap en cultuurhistorie zijn daarbij de leidende principes. Twello is een fraaie groene kern met een groot divers bomenbestand. Ecologisch beheer, behoud en versterking van waardevolle landschapselementen en biodiversiteit krijgen veel aandacht.”

  In deze categorie werd geen brons uitgereikt. Het zilver ging ex aequo naar de kern IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân) en naar de kern Vorden (gemeente Bronckhorst).

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties