Voor het laatst de eerste met ‘Starretjes’

  Kreuk Bloembollen uit Andijk veilt sinds deze week weer ’Brilliant Star’, de kleine rode tulp die inclusief bol al decennialang beter bekend is als ’Starretje’.

  De ’Brilliant Star’ is een typisch artikel voor de kerst en tegenwoordig vooral geliefd in Scandinaviê en Duitsland. De broers Piet (67) en Cees (74) Kreuk hadden 2 ha bollenteelt van de cultivar. Ze dekten jaarlijks een deel van hun bollen af op het veld, zodat ze in november als eerste met ‘Starretjes’ aan de markt kunnen zijn. Afgelopen maandag, 20 november, beurden ze 39 cent voor de allereersten van dit broeiseizoen. Het laatste seizoen, want Cees Kreuk overleed september 2017 onverwacht. „We waren van plan om nog twee jaar door te gaan met ons bedrijf. Een ander zal de teelt van de ‘Starretjes nu over moeten nemen. Ons bedrijf stopt.”, legt Piet Kreuk uit.

  Eenderde van het bollenareaal ’Brilliant Star’

  Kreuk Bloembollen had met 2 ha. eenderde van het Nederlandse areaal ’Brilliant Star’. Het plantgoed is de afgelopen maanden verkocht, net als het plantgoed voor hun overige 10 ha bollenteelt van tulpen. Voor de broeierij zijn alleen de bollen van ’Brilliant Star‘ opgezet, zo’n 500.00 stuks. Het bedrijf is daarmee de grootste aanbieder van ’Starretjes’. „Momenteel veilen we dagelijks ongeveer 100 dozen. Binnenkort zullen het er 400 per dag zijn. Het aanbod verdelen we over de verschillende veilingen in Nederland en Duitsland, want het is echt een nicheproduct. De eerste waren duur. Meestal is de middenprijs 20 cent”, legt medewerker Hans Groot uit.

  Broeien

  Het broeien gebeurt bij 23°C en 70% RV. Stoken en bevochtigen is daarom noodzakelijk de komende weken. Tevens brandt de assimilatieverlichting enkele uren voor dagverlenging. De uitgroei van de tulpjes mag niet stagneren. En driemaal per dag wordt er geoogst. Een langgerekte ’Star‘ met open bloem heeft geen waarde. Zodra de bloem goed zichtbaar is, is hij oogstbaar. Omdat er 150 bollen per kist staan, is er soms een lepel nodig om de eerste tulpjes uit de grond te krijgen. De afdeklaag van lavakorrels houdt die grond vochtig en gaat het opgroeien van de bollen tegen. „Tijdens het oogsten praten we zo min mogelijk omdat we anders de tel kwijt raken. In iedere veilingdoos gaan 80 ’Starretjes’ Een mooie product”, aldus Groot, die begin 2018 bij een nieuwe werkgever in de tuinbouw aan de slag gaat. De bollenkraam van Kreuk Bloembollen is bijna geheel verkocht. De verkoop van de bedrijfsinventaris is gestart.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties