Machinaal tulpen prikken een feit

  Tulpenkwekerij Rainbow Colors heeft samen met de techniekbedrijven ISO Group en Robovision een machine ontwikkeld die tulpenbollen in broeifust kan prikken. Een robotarm met een geavanceerde grijper doet wat een persoon kan: bollen in rap tempo op de prikbak zetten.

  Een plantmachine met vier units plant zo’n 10.000 bollen per uur op de bekende prikbakken voor de waterbroei van tulpen. Teler Bas Karsten van Rainbow Colors uit Andijk heeft uitgerekend dat hij aan vier van die machines genoeg heeft voor het plantwerk van de 55 miljoen tulpen die hij per seizoen broeit. Een persoon kan twee machines makkelijk bedienen en onderhouden en correcties uitvoeren als bollen niet helemaal perfect op de prikbak gepoot zijn. Zodoende behaalt een persoon een productie waar bij handmatig planten 6 tot 8 personen voor nodig zijn. De teler verwacht dat hij de plantmachine door arbeidsbesparing in ongeveer 5 jaar terug kan verdienen.

  ISO Group en Robovision willen de plantmachine gedoseerd in de markt zetten. Voor broeiseizoen ’18/’19 verwachten zij zo’n 6 machines van 4 units te maken.

  Een van de eerste filmpjes van de machine:

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties