Nieuwe norm speeltoestellen gepresenteerd

  Tijdens een symposium in Den Haag werd op 22 november de nieuwe normenreeks voor speeltoestellen gepresenteerd. De ruim 150 deelnemers kregen te horen wat er in de nieuwe opzet verandert.

  Tijdens de opening gaven de voorzitter van de normcommissie Speeltoestellen Jeroen Bos en Hans Taal van de NVWA een toelichting op de wijzigingen van de 2017 versie van NEN-EN 1176 ‘Speeltoestellen en bodemoppervlakken van speeltoestellen’. Die is vanaf 25 november te verkrijgen. Vanaf die datum tot 25 november 2018 wordt er nog met de oude norm gekeurd. Dus ook voor toestellen die tussen nu en eind 2018 op de markt komen, geldt de oude norm.

  De belangrijkste wijziging is dat een aantal zaken in de nieuwe norm gedefinieerd is. Aan de andere kant zijn bestaande definities aangescherpt of geherformuleerd.

  Grote impact

  Bos gaf aan dat er weliswaar weinig verandert, maar dat het handig is de nieuwe norm aan te schaffen omdat die kleine wijzigingen toch grote impact kunnen hebben op producenten, beheerders, ontwerpers of opdrachtgevers.

  Aan de andere kant is een norm een leidraad. Gebruik deze als positieve stimulans om het wettelijke recht op spelen zo te realiseren dat er voldoende uitdaging in zit en zo min mogelijk risico. Een beetje risico mag, want dat hoort bij spelen.

  Waterspeeltoestellen

  Bos schetste de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie van NEN-EN 1176, maar wees er eerst op dat de norm niet bedoeld is voor waterspeeltoestellen. „We zien graag dat hiervoor een aparte norm komt, dus iedereen die hieraan bij wil dragen is van harte welkom.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties