95,5 miljard EU-financiering voor onderzoek en innovatie

  Nederlandse innovatieve ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Er is ook een cluster Food, Bioeconomy en Agriculture

  Horizon Europe biedt kansen voor individuele onderzoekers en iedere organisatie die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en/of innovatie in internationaal verband. Met Horizon Europe wil de Europese Commissie (EC) het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EC het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen.

  Nederland haalde vijf miljard uit vorige innovatieprogramma

  Komend voorjaar gaat het EU-programma van in totaal 95,5 miljard euro open. Nederland haalde uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 (voor de periode 2014-2020; budget €63,5 miljard) tot nu toe circa vijf miljard euro en voert daarmee de EU-ranglijst per inwoner aan. De komende zeven jaar is er dertig procent meer financiering beschikbaar voor Europese ondernemers en onderzoekers om te werken aan het vergroten van wetenschappelijke kennis en het versnellen van economische groei.

  Mona Keijzer: ’Horizon Europe is onmisbaar

  Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Dit innovatieprogramma is van groot belang. Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst. Denk aan technologieën als fotonica, robotica, AI en quantum waar toekomstige producten en diensten mee gemaakt kunnen en gaan worden. Nederland en de EU zijn daar vanaf het begin bij betrokken en dat moeten we blijven. Daarom is Horizon Europe onmisbaar in de ondersteuning van het innovatieve mkb zoals startups en scale-ups.”

  Meer informatie over Horizon Europe en praktijkvoorbeelden zijn te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties