Abseilende hoveniers onderhouden verticaal bos Trudo Toren

  Op vrijdag 1 oktober is door vertegenwoordigers van woningcorporatie Trudo en de Italiaanse architect Stefano Boeri toelichting gegeven op de Trudo Toren in Eindhoven. Hierbij werd een demonstratie gegeven door het onderhoudsteam, dat het eerste verticale bos in Nederland gaat onderhouden. Abseilend vanaf grote hoogte gaan de zogenoemde ‘flying garderners’ zo’n 3 à 4 keer per jaar het groenonderhoud uitvoeren.

  De Trudo Toren is een toren met betaalbare woningen en bomen en struiken tot op wel 70 m hoogte. Directeur-bestuur Theo van Kroonenburg zegt enorm trots te zijn op de prestatie die is geleverd. „Dankzij ambitie, lef, het samen innovatief aangaan van uitdagingen en natuurlijk die prachtige samenwerking met het team van de Italiaanse architect, de overige uitvoerende architecten, ingenieurs, groendeskundigen, medewerkers van Trudo en natuurlijk alle bouwers, hebben we dit prachtige gebouw met 125 woningen kunnen realiseren. Een levend groen hart in het bruisende Strijp-S in Eindhoven. De Trudo Toren is het allereerste verticale bos dat speciaal ontworpen is voor de sociale huursector.”

  Trudo toren
  Hoveniers die al abseilend naar beneden gaan, zorgen voor het onderhoud van het verticale bos. Foto: Vermeer Fotografie.

  Ook wethouder Wonen, Yasin Torunoglu, is te spreken over de toren. „Dit is echt een statement. Dit prachtige gebouw, dat iconisch is voor onze stad, laat zien dat het bouwen van betaalbare woningen en duurzaamheid samengaan. Grote complimenten voor wat er hier gerealiseerd is. Ik kijk uit naar de volgende projecten, want er zijn nog zoveel mensen die we ook een betaalbaar en mooi eigen plekje gunnen in onze stad.”

  Stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening

  De Trudo Toren is gebaseerd op een ontwerp van de architect Stefano Boeri, namelijk Bosco Verticale in Milaan. „Het Bosco Verticale is de afgelopen jaren op verschillende manieren beschreven: als anti-architectuur, of als Urban Fostery manifest. In werkelijkheid was het allereerst een experiment, een prototype van een huis voor bomen, ook bewoond door mensen. Het was een verkenning van nieuwe manieren van hoe we ons kunnen verhouden tot elkaar en tot andere levensvormen. Een zoektocht naar een nieuwe vorm voor stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening. Het was een grote uitdaging om dit concept in een betaalbare variant te ontwerpen voor de inwoners van de stad Eindhoven. En ook een grote eer. Nu heeft deze prachtige lichtstad ook een groen icoon voor stedelijke bebossing.”

  Bewoners

  Het merendeel van de bewoners hebben inmiddels de sleutels van hun woning ontvangen. Sommige hiervan zijn zelfs al bezig met klussen. De bewoners zijn toegewezen op basis van motivatie en loting. Van de in totaal 125 woningen zijn er dertig gereserveerd voor bijzondere klanten, spoedbezoekers en statushouders. Zij kunnen allemaal met een betaalbare sociale huur op één van de meest aantrekkelijke plekken van Eindhoven wonen.

  Wilt u meer lezen over de flying gardeners? Bekijk dan ook dit artikel op PlatformGroen (met inlog). Abonnees van Tuin en Landschap hebben tot het einde van het jaar gratis toegang tot het PlatformGroen.

  Trudo toren
  De Trudo Toren is het eerste verticale bos ter wereld met sociale huurwoningen. Foto: Vermeer Fotografie.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties