Kleurrijke bladplanten vergroenen saaie muur

De eigenaren van deze woning in Helmond hadden genoeg van het uitzicht op hun lelijke schuur. Hun tuin is maar 5m diep en ze snakten naar meer groen. Ontwerper Frank Stegers ontwierp een vegetatiewand met kleurrijke bladplanten.

(Foto: Frank Stegers)

Voor het eerst. Normaliter kiest de ontwerper liever voor een grondgebonden systeem met klimplanten. „Veel goedkoper’’. De eigenaren hadden echter een uitgesproken wens: het moest een vegetatiewand worden. Op advies van hoveniersbedrijf Van der Hulst uit Geldrop, die de tuin heeft aangelegd, koos Stegers voor het systeem met BIA-blokken. De muur bestaat uit 150 betonblokken die aan elkaar zijn gelijmd. In elk blok zitten twee plantgaten.

Kleur en textuur

Bij de keuze voor de planten heeft Stegers vooral gelet op bladkleur en -textuur. Daarnaast zijn bijna alle planten grotendeels wintergroen, zodat de eigenaren nagenoeg jaarrond op groen uitkijken. Tien verschillende planten heeft de ontwerper toegepast, waaronder Carex testacea ’Prairie Fire’ en Heuchera villosa ’Chantilly’. Bloei was van ondergeschikt belang, al bloeien op de foto wel de verschillende Saponaria ocymoides (muurzeepkruid) met roze bloemen.

Hoogteverschil

In Tuin en Landschap 2 is een reportage verschenen over deze tuin. Daarin lees je meer over hoe Stegers het hoogteverschil in de tuin heeft gebruikt en welke andere planten in de muur en de borders zijn toegepast. Met een digitaal abonnement kun je het artikel hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

(Foto: Frank Stegers)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties