Alchemilla telen in Italië: ‘Afwachten of de planten ook goede productie geven’

  Thijs Nulkes en Nick de Klerk hebben voor hun studie onderzoek gedaan naar het telen van alchemilla in West-Italië. „We hebben onderzocht in hoeverre het mogelijk is het teeltseizoen te verlengen naar twee jaar. Het Zuid-Europese klimaat is gunstig en in Anzio is meer licht vanwege de ligging vlak bij de zee. Het is afwachten of de planten die we in november 2020 hebben geplant, ook een goede productie gaan geven deze zomer.”

  Zijn jullie zelf ook op de teeltlocatie in Anzio geweest?

  Thijs: „We zijn er een paar keer geweest. De laatste keer was in maart 2020, vlak voordat Nederland in lockdown ging. Er werkt een teeltmanager die gelukkig Engels spreekt. Het personeel is veelal Aziatisch. We hebben de manager vooral via WhatsApp aangestuurd. We geven hem tips hoe hij de kas koud kan houden; bijvoorbeeld door het schermdoek effectief in te zetten. Het is wel lastig op afstand, maar we proberen zo het teeltproces wat te sturen.”

  Hoe kijken jullie leeftijdsgenoten tegen de tuinbouw aan?

  Nick: „We hebben een grote vriendengroep, die we voornamelijk via de voetbalclub kennen. Zij zijn bijna allemaal wel bekend met de sierteelt, maar veel van hen werken er niet in. Wel heeft iedereen respect voor de sector, omdat het iets is waar je mee opgroeit.” Thijs vult aan: „Er zijn helaas steeds minder jongeren die voor de tuinbouw kiezen. Het Wellantcollege in Rijnsburg wordt na de zomer om die reden ook gesloten. Dat is natuurlijk wel jammer voor het vak.”

  Nick en Thijs zijn deze week vakgenoten. Lees hier het complete verhaal in de digitale editie (week 24).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties