Amersfoort gaat duizendknoop met glyfosaat bestrijden

De gemeente Amersfoort gaat Japanse duizendknoop bestrijden met glyfosaat. Dit najaar begint de gemeente met het injecteren, bestrijken en besproeien van de planten met een glyfosaathoudend middel.

Uit een proef van Stichting Probos met diverse bestrijdingsmethodes kwam het injecteren met Roundup eerder al naar voren als meest effectieve methode.

Volgens groenbeheerder Christel Tijhuis van de gemeente Amersfoort kan de schade als gevolg van Japanse duizendknoop oplopen tot boven een half miljard euro. Het gaat dan om schade aan wegen, bruggen en funderingen. Inmiddels staat er voor totaal 4 ha aan Japanse duizendknoop in de gemeente.

Chemisch bestrijdingsmiddel

Amersfoort gaat de invasieve exoot dit najaar te lijf met een chemisch bestrijdingsmiddel. Het glyfosaathoudende middel wordt in de stengel van de planten geïnjecteerd. Wanneer de stengel niet dik genoeg is, wordt de afgeknipte stengen bestreken met het middel. In uitzonderingssituaties waar grote oppervlaktes moeten worden behandeld, worden de planten besproeid. Hiervoor wordt het betreffende terrein afgezet.

Deze week werd in Nieuwsuur en in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu aandacht besteed aan invasieve exoten, waaronder Japanse duizendknoop.

Beeld Peter Bankers

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties