Amersfoort gaat eikenprocessierups ecologisch bestrijden

De gemeente Amersfoort start met een drie-jarige proef om de eikenprocessierups ecologisch te bestrijden. Reden is de toename van het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente, met een piek in 2018.

De huidige aanpak van de gemeente bestaat uit het wegzuigen van de nesten met rupsen. Door al eerder in de levenscyclus van de rups in te grijpen, hoopt de gemeente dat er minder rupsen uitgroeien tot vlinders, zodat uiteindelijk de overlast afneemt.

Opeten

De proef richt zich op het verbeteren van de leefomstandigheden van vogels, insecten en vleermuizen die de larve, rups en vlinder opeten. Ook worden in besmette eiken larven van de gaasvlieg en het tweestippelig lieveheersbeestje uitgezet. Zij voeden zich met de eitjes en larven van eikenprocessierups.

Voor het bestrijden van de rups zelf, wordt ingezet op het vergroten van het aantal mezen in het proefgebied. Dat gebeurt door het ophangen van circa 140 mezenkastjes. Daarnaast worden bermen en gazons omgevormd naar een kruidenrijk grasland dat meer insecten aantrekt.

Verstoring

De driejarige proef vindt plaats in vier gebieden waar niet al te veel fiets- en voetverkeer wordt verwacht. Daar is de kans op verstoring van de vogel- en vleermuispopulaties minder groot. Gedurende het seizoen worden deze gebieden regelmatig gecontroleerd. In het najaar wordt een vlindertelling uitgevoerd door het zetten van hormoonvallen.

In alle andere gebieden en bomen in de stad waar de eikenprocessierups overlast veroorzaakt, wordt wel weggezogen. Deze bomen worden duidelijk zichtbaar gemarkeerd. Wanneer in de proefgebieden de overlast te groot wordt, wordt bekeken of het ook daar noodzakelijk is de rupsen weg te zuigen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties