Automatisering bij snijhortensia zet door

  Sinds 2020 worden er bij het sorteren en bossen van snijhortensia behoorlijke stappen gezet op gebied van automatisering en mechanisering. Drie fabrikanten zijn daarbij betrokken, met de modernste technieken. Een behoorlijke ontwikkeling, want jarenlang was het handwerk troef op de ongeveer honderd bedrijven die deze bloem telen.

  Fabrikant Havatec heeft zijn Quality Buncher al langere tijd draaien in tulp, pioen en andere snijbloemen. Voor het op lengte knippen en bossen van snijhortensia waren enkele aanpassingen nodig. Met het ronddraaiende zaagblad lukt het nu zelfs om houtige stelen in te korten. De vakkenband kreeg speciale, hoge nokken. Drie machines draaien er dit seizoen bij telers van snijhortensia. Met een paar andere telers is de fabrikant in gesprek over hun MagniFica bosmachine. Is dat ook iets voor snijhortensia? Onder andere de invoerhaken zijn aangepast en praktijktesten worden gedaan.

  Ook fabrikant 4More Technology pakt door met zijn machines voor het sorteren, bossen en bufferen van snijhortensia. En Bercomex meldt dat met twee snijhortensiatelers een verkooptraject zijn ingegaan.

  In Vakblad nr 38 een uitgebreid verhaal over de automatisering bij het verwerken van snijhortensia op de kwekerij. Online is het artikel te vinden via mijnbloemisterij.nl

  Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties