’Ervaren werknemers lastig te vinden voor zo’n korte piek’

  De amaryllisteelt heeft een zeer hoge arbeidspiek voor de kerst, en dat maakt het moeilijk om aan ervaren werknemers te komen. „Wil je het snijden en sorteren goed leren, dan heb je wel een seizoen nodig”, zegt Erik Boers uit ’s-Gravenzande. „Ik zie echter steeds meer mensen na een jaar weer vertrekken. We hadden vaak zzp’ers uit de freesiateelt die na het seizoen bij ons kwamen werken. Maar de freesiateelt is gaan belichten, waardoor er meer productie is in de winter en er minder mensen beschikbaar zijn.”

  Daarom heeft Boers vorig jaar een robotarm en een sorteermachine van Jamafa aangeschaft. De techniek achter de sortering is afkomstig uit de rozen en vertaald naar de amaryllisteelt. De amaryllisteler heeft de machine aangepast aan zijn wensen. In het oorspronkelijke ontwerp zijn er uitgangen naar twee kanten, maar Boers heeft zestien uitgangen naar één kant. Dat is eenvoudiger voor de organisatie in de schuur. De machine is wel langer; 22 meter van robot tot eind.

  Hoe bevalt de nieuwe machine voor het sorteren van amaryllis? En hoeveel handwerk blijft er dan nog over? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij 46 of op mijnbloemisterij.nl (alleen voor digitale abonnees).

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties