Tuin en Landschap nieuws Bayer schikt Roundup-rechtszaken voor bijna €10 miljard

Bayer schikt Roundup-rechtszaken voor bijna €10 miljard

0

Bayer schikt voor een bedrag van maximaal 10,9 miljard dollar (bijna 10 miljard euro) een serie rechtszaken in de VS rond Roundup. De herbicide zou kankerverwekkende stoffen bevatten.

Volgens de eisers in deze zaken had gewaarschuwd moeten worden voor de risico’s van het bestandsdeel glyfosaat. Bayer ontkent nog steeds dat het middel inderdaad gevaarlijk voor de gezondheid is.

Over de affaire is een jarenlange procedure met bijna 100.000 gevallen gevoerd. Roundup is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Bayer kocht dat bedrijf een paar jaar geleden voor bijna 60 miljard euro. Het was de grootste overname die een Duits bedrijf ooit deed.

Toekomstige zaken

Het grootste gedeelte (zo’n €8,5 miljard) is bedoeld voor het schikken van claims van huidige slachtoffers. De rest van het bedrag (€1,25 miljard) is gereserveerd voor toekomstige zaken. Bayer moet nog tot een schikking komen met 25.000 klagers die nog niet akkoord gingen.

De totale omzet van de chemieconcern Bayer kwam in 2019 uit op €43,5 miljard. De omzet van de agrarische divisie bedroeg €19,8 miljard.

Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar