Beplanting gericht inzetten met Groen in de Stad

Groen biedt oplossingen voor problemen als hitte, waterproblematiek en luchtvervuiling en is goed voor de biodiversiteit. Maar hoe maak je optimaal gebruik van deze ecosysteemdiensten? Om hierin inzicht te geven ontwikkelde Wageningen University een aantal fact sheets op basis van uitgebreid literatuuronderzoek.

Veel beleidsmedewerkers en beheerders willen groen doelgericht inzetten om problemen zoals luchtvervuiling, wateroverlast, hittestress of sociale problematiek te verlichten. Via allerlei kanalen is informatie te vinden over de baten van groen.

Veel van die informatie is marketing-achtig en lang niet altijd is de betrouwbaarheid goed te peilen. Daarnaast zit veel goede informatie verstopt in wetenschappelijke publicaties, die zelden terechtkomen bij mensen die er in de praktijk mee aan de slag willen.

Literatuuronderzoek
Jelle Hiemstra van Wageningen University en Research heeft daarom de afgelopen jaren met een team van studenten uitgebreid literatuuronderzoek gedaan naar wetenschappelijke publicaties over de baten van groen in de stad. Het onderzoek heeft geresulteerd in vier fact sheets over klimaat en temperatuurluchtkwaliteitbiodiversiteit en waterhuishouding.

Naast de fact sheets is er een uitgebreide tabel met laanboom-sortiment waarbij van zo’n 120 boomsoorten hun bijdrage aan verschillende ecosysteemdiensten staat weergegeven.

De fact sheets en de sortimentstabel zijn bedoeld als onderbouwing van beleid voor gemeenten en als input voor adviseurs en beheerders. Ook het groene bedrijfsleven kan de informatie gebruiken om verkoop te onderbouwen en concepten te ontwikkelen.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties