Het maken van een beplantingsplan is een vak apart

Het maken van een goed beplantingsplan is een vak apart. Het betekent een leven lang leren. Tuin en Landschap laat vier beplantingsspecialisten een van hun ontwerpen voor een particuliere tuin toelichten.

Zo ontwierp Harry Pierik deze weelderige, ecclectische mix voor een tuin aan de rand van het bos in Zwolle. Voor Pierik is de vorm van de plant het belangrijkst, hij ziet zichzelf dan ook meer als een beeldhouwer met planten dan als een schilder:

(Foto: Miranda Vrolijk)

Rozemarijn Oosthoek maakte voor een jong stel in Nijmegen een eetbare gebruikstuin. Daarin mogen de planten wandelen en uitzaaien, ook is er ruimte voor planten die zich spontaan vestigen:

(Foto: Miranda Vrolijk)

Beplantingsman Ruurd van Donkelaar stelde in opdracht van het ontwerpduo Donders en Van der Heiden de beplanting samen voor een tropische patio in Den Haag. Voor Van Donkelaar is de plantenlijst heilig, iedere plant staat ingetekend:

(Foto: Henny van Belkom)

Carolien Barkman ontwierp een nonchalante familietuin voor een gezin met drie schoolgaande kinderen. De planten lijken er spontaan gegroeid te zijn, maar er zit een geraffineerd beplantingsplan achter:

(Foto: Modeste Herwig)

In Tuin en Landschap 19 vertellen de vier hoe zij te werk gaan wanneer zij een beplanting samenstellen. Welke rol speelt de omgeving? Passen ze planten uit alle beplantingsgroepen toe? Hoe beïnvloedt de eigenaar van de tuin het plan? Met een digitaal abonnement kun je de kleurrijke reportages hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ro v. Leeuwen
Ro v. Leeuwen
2 jaren geleden

Wij van wc eend adviseren wc eend