BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 vanaf 1 september van kracht

Vanaf 1 september 2020 kunnen nieuwbouwprojecten met de nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 worden gecertificeerd. Die maand organiseert Dutch Green Building Council een webinar waarin de nieuwe beoordelingsrichtlijn verder wordt toegelicht.

BREEAM-NL Nieuwbouw wordt beheerd door Dutch Green Building Council (DGBC) en is hét keurmerk om nieuwbouwprojecten integraal te beoordelen op duurzaamheidsprestaties. BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 is de opvolger van de beoordelingsrichtlijn uit 2014 en kent een aantal opvallende nieuwe ontwikkelingen.

Naast de beoordeling van het gebouw zoals het in gebruik wordt genomen, is het vanaf nu ook mogelijk om alleen het casco van een gebouw, of het casco en de centrale installaties te certificeren. Door de holistische benadering van duurzaamheid in BREEAM-NL is er veel oog voor actuele thema’s als circulariteit, energiereductie, klimaatadaptatie en gezondheid.

Risico’s van klimaatverandering

BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 speelt daarnaast in op een aantal andere recente ontwikkelingen. Zo is de credit over de energieprestatie aangepast aan de nieuwe energieregelgeving (BENG). Deze is vanaf 2021 van toepassing. Daarnaast is er een nieuwe credit, waarbij de risico’s van klimaatverandering in kaart moeten worden gebracht. Denk aan zaken als of en hoe het gebouw veranderingen zoals hittestress, wateroverlast en droogte kan opvangen.

Ook de stikstofproblematiek heeft een rol gespeeld. De bestaande criteria over de uitstoot van NOx in de gebruiksfase zijn aangescherpt. Daarnaast zijn criteria toegevoegd die verplichten om de stikstofuitstoot in de bouwfase te monitoren.

Bijdrage

Rudy van der Helm van DGBC gelooft dat BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van duurzame gebouwen in Nederland. „BREEAM-NL is in Nederland breed omarmd. Maar er valt nog winst te behalen. De duurzame lat hebben we hoger gelegd. We dagen de betrokken partijen bij nieuwbouwprojecten uit om hiermee aan het werk te gaan.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties