Webinar pleit voor centrale regie bij klimaataanpak

Bioloog en hoogleraar evolutionaire ecologie Louise Vet wordt de nieuwe minister van Openbare Ruimte. Ten minste, als het aan de deelnemers ligt van de webinar georganiseerd door IPC Groene Ruimte, NL Greenlabel en Stichting Steenbreek. Volgens de deelnemers is Vet de beste persoon om de centrale regie te nemen bij de aanpak van het klimaatprobleem.

Het webinar ‘Wie wordt de eerste minister van Openbare Ruimte?’ dat op 24 maart plaatsvond, werd georganiseerd om aandacht te vragen voor een integrale en centrale beleidsmatige aanpak van de klimaatproblemen. Deelnemers konden vooraf kandidaten voor de ministerspost insturen.

Verdozing

Tijdens het webinar kwamen diverse sprekers en deskundigen aan het woord om te pleiten voor centrale, landelijke aansturing van klimaatadaptatie met uitvoering van maatregelen op lokaal niveau. NL Greenlabel-oprichter Lodewijk Hoekstra stelde dat er al veel gebeurt op klimaatgebied, zoals de Nationale Omgevingsvisie en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Tegelijk hekelde hij ‘de verdozing van het landschap’, doelend op bedrijventerreinen en distributiecentra die het Nederlandse landschap verstoren.

Integrale aanpak

Daan Zandbelt, voormalig Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, pleitte voor een transitie van kwantiteit naar kwaliteit, en van welvaart naar welzijn. „We moeten weer leren combineren,” stelde Zandbelt in gesprek met Eddy Schabbink, senior adviseur van IPC groene Ruimte. Ook Cora van Nieuwenhuizen, demissionair minister van infrastructuur en Waterstaat, zei dat een integrale aanpak nodig is om de grote uitdagingen waar Nederland voor staat te tackelen.

Departement Openbare ruimte

Aan het einde van het webinar werd de verkiezing van de minister van Openbare Ruimte gehouden. Van de deelnemers koos 32% voor Louise Vet. De initiatiefnemers van het webinar zullen bij de formatie van een nieuw kabinet aandacht vragen voor een apart departement van openbare ruimte. De laatste tijd gaan er steeds meer stemmen op om een ministerie zoals vroeger VROM in het leven te roepen. Nu is de openbare ruimte verspreid over de ministeries van I en W, LNV en Binnenlandse Zaken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties