Buurtbewoners fleuren wijk op met bloeiende planten

Bewoners van de Oude Gouw-Gommerwijk in Enkhuizen hebben het helemaal gehad met hun grijze, grauwe wijk en het koude weer van de afgelopen weken. Silvia Schavemaker trok de stoute schoenen aan en reageerde op een oproep van tv-tuinman Ivo Putman waarin hij een groene straatprijs weg geeft. Lantaarnpalen, bruggen, stoeptuintjes en grauwe muren in de wijk zijn opgefleurd met bloeiende geraniums.

Gewapend met honderden kleurrijke planten stond Putman onlangs bij de winnaars op de stoep. Met z’n allen, jong en oud, staken de bewoners de handen uit de  mouwen en brachten zij kleur aan de wijk aan. De bewoners dragen zelf zorg voor het bijhouden van hun nieuwe beplanting.

Bijdrage aan biodiversiteit

Putman: „Een groene woonomgeving heeft talloze voordelen voor mens en dier. Als we met z’n allen de bloemetjes letterlijk buiten zetten, dan is het volop genieten. De buurt krijgt een vriendelijker uitstraling, mensen voelen zich veilig en je levert een bijdrage aan biodiversiteit.” De bewoners zijn ook tevreden. „We zijn erg blij met alle planten en vinden het leuk dat onze wijk op de televisie komt. We hopen mensen te inspireren en aan te zetten om met z’n allen op te komen voor een groenere omgeving”, aldus Silvia Schavemaker.

Groene leefomgeving

De bewoners zijn verenigd in het burgerinitiatief ‘Groen Buurt Enkhuizen’. De groep bestaat uit 24 vrijwilligers die de leefomgeving van hun versteende wijk willen verbeteren met meer groen. Het burgerinitiatief heeft als doel de gemeente te wijzen op het belang van duurzaamheid, vermindering stadshitte, waterbeheersing, CO2-reductie en sociale betrokkenheid.

De Straatprijs is een initiatief van De Grote Tuinverbouwing en Pelargonium for Europe. Het collectief van Europese geraniumkwekers voert de meerjarige promotiecampagne ‘Europe in Bloom’ met financiële steun van de Europese Unie.

Bron en foto’s: Pelargonium for Europe

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties