Meer Bomen Nu: ’Voor gratis bomen is altijd ruimte’

  De campagne Meer Bomen Nu verzamelt met vrijwilligers bomen en geeft deze gratis weg. Op 27 oktober is er een conferentie over hoe gemeenten hiermee aan de slag kunnen.

  De bomen waarom het gaat zijn bijvoorbeeld jonge zaailingen die de in weg staan op bouwterreinen en bomen die om andere redenen ongewenst zijn. Het verzamelen en verplanten hiervan is volgens de organisatie achter Meer Bomen Nu een hele logische en innovatieve manier om sneller te vergroenen.

  Daarnaast zou de campagne een oplossing zijn voor drie problemen. Ten eerste dat kwekers de enorme vraag naar bomen niet aankunnen. Ten tweede dat de vergroening vanwege het klimaat niet snel genoeg gaat en tot slot dat er geen ruimte voor bomen zou zijn.

  ‘Als je gratis bomen aanbiedt blijkt er opeens wel ruimte te zijn’, aldus Meer Bomen Nu. Over de vraag naar bomen: ‘Als Nederland 37.000 extra hectare bos wil en andere Europese landen ook zoveel bomen willen planten, dan kunnen kwekers dat inderdaad niet aan. Meer Bomen Nu biedt voor veel bomensoorten een oplossing’.

  Organisatie

  Meer Bomen Nu is een gezamenlijke landelijke campagne van verduurzamingsactiegroep Urgenda, belangenbehartiger van duurzame boeren Caring Farmers en stichting MEERGroen, die onder meer stukken ecologisch bos beheert.

  Tijdens de gemeenteconferentie op 27 oktober in Doorn geven Stichting Steenbreek, de Nationale Bomenbank en Stichting Struikroven tips en advies aan gemeenten die met Meer Bomen Nu aan de slag willen. Organisaties zoals Staatsbosbeheer, het ministerie LNV en de ASN bank steunen het project.

  Opschalen

  Afgelopen winter deden volgens de organisatie 3500 mensen mee aan de eerste editie van Meer Bomen Nu. In totaal zijn er 250.000 bomen verplant bij boeren en burgers en 250.000 perenbomen en sneeuwbalstruiken gered van de verbrandingsoven. Tachtig procent van de geplante bomen zou aangeslagen zijn, wat niet onder zou doen voor reguliere bosaanplant. De bedoeling is om deze winter op te schalen naar een miljoen verplante zaailingen en stekken.

  gemeenteconferentie – MeerBomenNu

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties