Composiet van bermgras ontstijgt de pilotfase

Elk jaar weer komen er honderdduizenden tonnen maaisel vrij uit de Nederlandse bermen. De standaard verwerkingsmethode voor dit ’afval’ is composteren. Een aantal bedrijven experimenteert echter met het gebruik van bermmaaisel als grondstof voor hoogwaardiger producten. Papier, potgrond, groene energie, kantoormeubilair, isolatiemateriaal… van alles is er inmiddels met succes gemaakt met bermgras als grondstof.

„Het idee leeft daardoor dat er van alles gebeurt. Maar veel projecten komen nooit verder dan de pilotfase. Verreweg het meeste bermgras wordt nog gewoon gecomposteerd.” Jaap Timmers is hoofd biobased development bij Circulus. Hij werkt al sinds 2011 aan toepassingen van bermgras. „In het begin leek vergisting de ideale toepassing. Maar vervuiling van het aangeleverde materiaal en eisen die de verwerkers eraan stelden maakten dat moeilijk. Nu zie je dat er nog maar nauwelijks bermgras vergist wordt.”

Circulus maakt nu van bermgras en plastic reststromen een composietmateriaal dat voor allerlei toepassingen in de openbare ruimte geschikt is. Het idee hiervoor ontwikkelde Timmers bij het bedrijf Biobased Supply. Na een aantal geslaagde proeven wilde het bedrijf de pilotfase ontstijgen en de stap zetten naar grootschaliger productie.

composiet
Reflectorpaaltjes van bermgras gemaakt door Circulus voor de provincie Gelderland.
Commerciële schaal

Bouwonderneming Gebr. van Kessel met een tak in sport- en cultuurtechniek, zag een kans in het idee van Timmers. Dat zou immers een mooie manier zijn om de reststroom van bermgras die bij de eigen opdrachten vrij komt, nuttig te gebruiken. Van Kessel wilde investeren en samen richtten ze Circulus op. Met de aanschaf van een machine en het oprichten van een bedrijf zetten ze de stap naar produceren op commerciële schaal.

Meer bedrijven die composiet maken

Composiet lijkt een veelbelovende toepassing van bermgras, want Circulus is niet het enige bedrijf dat eraan werkt. Ook Natural Plastics uit Heemskerk maakt composiet van bermgras. Zij doen dit in het project Grass2grit, waarbij ook een dooimiddel voor gladheidsbestrijding gewonnen wordt uit het bermgras.

composiet
Faunaraster van biocomposiet gemaakt door Natural plastics.

Artikel

Lees het artikel in Tuin en Landschap 14/15 of in ons digitale magazine (met inlog). Hierin staat onder meer welke producten er gemaakt worden van bermgras en hoe dit in zijn werk gaat. Ook leest u hierin wat de verschillen in benadering zijn tussen Circulus en Natural Plastics.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties