Ctgb trekt toelating glyfosaat voor Maasstroomgebied in

Het Ctgb stelt een gebiedsbeperkende maatregel in voor glyfosaat in het Maasstroomgebied. De toepassing is in dit gebied niet meer toegestaan op alle gesloten en half-open verhardingen.

Het Ctgb neemt deze maatregel omdat bij innamepunten voor drinkwater te hoge concentraties glyfosaat worden gevonden. Deels zijn dit stoffen die vanuit België ons land binnenkomen, maar voor een ander deel gaat het om normoverschrijdingen in het Nederlandse stroomgebied.

Stroomgebied van de Maas. (Afbeelding Wikipedia)
Uitzonderingen

Voor professionals in de groensector gold al een gebruiksverbod voor chemische middelen, waaronder ook glyfosaat. Er bestaan echter nog uitzonderingen waarbij het wel mogelijk is om glyfosaat toe te passen. Deze lijst met uitzonderingen zal overigens binnenkort worden ingekort. Particulieren mogen nog wel chemische middelen gebruiken. Mogelijk komt er volgend jaar ook een gebruiksverbod voor niet-professionals.

In het stroomgebied van de Maas is het nu voor zowel professionele als particuliere gebruikers, binnen en buiten de landbouw, niet meer toegestaan om glyfosaat toe te passen op gesloten en half-open verhardingen.

Herbeoordeling

Het Ctgb past dit principebesluit toe bij de herbeoordeling van bestaande
glyfosaathoudende middelen en bij nieuwe toelatingsaanvragen op basis van deze
werkzame stof. Het College verwacht de eerste herbeoordelingsbesluiten eind dit
jaar te nemen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties