Dak De Doelen krijgt groene en blauwe functie

Het ruim 2.500 m2 metende platte dak van concertgebouw De Doelen in Rotterdam wordt bedekt met een grote variatie aan groen. Er komt ook een systeem voor waterberging met een capaciteit van 300 m3. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart vande stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is een van de partners die met het klimaatbestendig inrichten van het dak op De Doelen een nieuwe stap zetten in de verduurzaming van het Rotterdamse dakenlandschap. Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien.

Grote variatie aan planten

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo ook bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 m2, dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak is niet toegankelijk voor publiek. Er wordt wel gekeken of er rondleidingen gegeven kunnen worden. De gemeente Rotterdam is eigenaar van het gebouw. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7Square Endeavour.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties